Op de fiets naar het werk

Nederland staat gemiddeld 50 uur per jaar in de file. Dit is net wat minder dan een uur per week. Dit klinkt misschien niet als veel in één week, maar het kan aardig oplopen. Denk eens na over hoe die tijd beter besteed kan worden! Er is een goede manier om dit op te lossen wat voor vele mensen zal werken: met de fiets naar het werk. Wat zijn de voor- en nadelen van op de fiets naar het werk?

Voordelen

Het grootste voordeel van fietsen naar het werk is waarschijnlijk dat iemand de dagelijkse portie beweging krijgt. Fietsen is een makkelijk ding wat iedere Nederlander vrijwel kan doen. Voor iedereen die wat minder bewegelijk is of misschien iets voller is, is fietsen een goede manier van beweging. Tijdens het fietsen is het grootste gedeelte van het gewicht op het zadel. Dat is weer goed voor iemands enkels en knieën. Omdat er al dagelijks gefietst wordt, hoeft iemand minder of niet naar de sportschool te gaan. Er wordt al dagelijks gesport! Dat is goed voor het lichaam en wanneer mensen mogelijk gewicht zouden willen verliezen.

Sporten geeft iemand een goed gevoel. Fietsen doet dit natuurlijk ook. Wanneer iemand sport, worden de hormonen endorfine en serotonine aangemaakt. Deze staan ook wel bekend als de geluk hormonen en doen wonderen tegen gevoelens van stress en depressie.

Dan de meer praktische voordelen: fietsen bespaart geld en tijd, en is een duurzame manier van vervoeren. Nederland heeft genoeg fietspaden of plekken waar iemand veilig kan fietsen. Er zijn routes die het oog wat plezanter vindt, of binnen door routes voor iedereen die wat sneller wil gaan. Het is wel een investering om een fiets te kopen, voor iedereen die er nog geen eentje heeft, maar uiteindelijk bespaart het wel degelijk geld. De fietsers hoeven bijvoorbeeld geen benzine of parkeerkosten te betalen en zijn over het algemeen minder kwijt aan onderhoud. Tegenwoordig komen er ook steeds meer werkplekken op die fietsen stimuleren, door mee te betalen of andere voordelen te bieden. Natuurlijk is fietsen ook duurzaam om te doen. Er worden geen gassen de wereld in gestoten, wat de natuur weer fijn vindt.

 

Nadelen

Dit klinkt allemaal goed, maar er zitten wel een aantal nadelen aan met de fiets naar het werk te gaan. Belangrijk in Nederland is waarschijnlijk om rekening te houden met het weer. Het regent relatief vaak en onze winden kunnen er zeker ook wat van. Het is niet fijn om nat op het werk te komen of een nat regenpak bij te hebben. De wat minder sportieve mensen zullen daarnaast last hebben van de inspanning die fietsen met zich mee brengt. Hier kan natuurlijk iemand wel aan wennen of er kan gekeken worden naar een andere fiets.

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen komen helemaal in, zo ook de elektrische fatbike. Een fiets waar vooral jongeren mee gezien worden. Het heeft dikke banden (vandaar het woord ‘fat’), waardoor de fiets erg comfortabel op de weg ligt. Ook zijn deze zeer stabiel en zien ze er leuk uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Himiway fatbike en ga toch lekker met de fiets naar het werk.

Geef een reactie