Bestaat duurzame palmolie?

Palmolie wordt voor ontzettend veel producten gebruikt en wordt daarom ook wel beschouwd als een wondermiddel. Westerse landen, waaronder Nederland, willen alleen maar palmolie hebben die duurzaam zijn geteeld. Dit wordt ook wel duurzame palmolie genoemd. Veel mensen vragen zich af of duurzame palmolie überhaupt wel bestaat. Dit heeft ermee te maken dat je op veel producten in de supermarkt geen certificering ziet, maar ook dat de boskap in Zuid-Amerika niet tot stilstand is gekomen. Als je wilt weten of duurzame palmolie echt bestaat, is het verstandig om dit artikel eens te lezen. 

 

Is duurzame palmolie wel duurzaam?

Duurzame palmolie wordt alleen duurzame palmolie genoemd omdat het een certificering bevat die wordt uitgegeven door een bepaalde organisatie. Deze organisatie vindt het erg belangrijk dat ze in Zuid-Amerika niet stoppen met het produceren van palmolie, maar wel stoppen met het kappen van regenwoud. Dat het kappen van regenwoud gestopt wordt, is erg belangrijk. Het regenwoud neemt erg veel koolstofdioxide op en zet dit vervolgens weer om in zuurstof. Daarnaast zijn er in het regenwoud nog steeds onbekende planten te vinden die mogelijk gebruikt kunnen worden voor het produceren van nieuwe medicijnen. Ook is het regenwoud het leefgebied van duizenden verschillende soorten dieren. 

 

Wat is duurzaam?

Je zult je vast afvragen wat duurzame palmolie nou precies duurzaam maakt. Het is vrij eenvoudig, want duurzame palmolie wordt alleen geproduceerd door plantages die niet mogen uitbreiden. Hiermee wordt voorkomen dat er meer regenwoud wordt gekapt. Zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de kwaliteit van deze certificering gewaarborgd door de organisatie die de certificering uitgeeft. Zij bezoeken niet alleen de plantages die palmolie produceren, maar kijken ook naar bedrijven die palmolie exporteren en Nederlandse bedrijven die palmolie importeren. Dat er wordt gekeken naar Nederlandse bedrijven is erg belangrijk, want het is geen geheim dat Nederland een van de grootste importeurs van palmolie is. 

 

Maakt duurzame palmolie een verschil?

Zoals je hebt kunnen lezen, bestaat er daadwerkelijk duurzame palmolie, maar maakt het eigenlijk wel een verschil? Dit is een vraag die veel mensen stellen. Duurzame palmolie maakt daadwerkelijk een verschil. Sinds het introduceren van een certificering, is de palm oil deforestation aanzienlijk afgenomen. Dit heeft er dus voor gezorgd dat er minder bos gekapt is en dat bepaalde dieren en planten nog steeds een leefgebied hebben. Daarnaast heeft duurzame palmolie er ook voor gezorgd dat de boeren een beter leven hebben. Ze krijgen meer geld voor hun waar en kunnen daardoor beter hun gezin ondersteunen.

Geef een reactie