Emelten: Dit doet u er tegen

Uw gazon kan het moeilijk hebben met de overgang van zomer naar herfst. Uw gras krijgt nu te maken met snel dalende temperaturen en hevige regenval na de lange, hete, droge periodes van de zomer. Dit kan uw gras ernstig verzwakken, waardoor het kwetsbaar wordt voor allerlei ongewenste gazonplagen en gazonziekten. Een van de meest voorkomende gazonplagen, emelten, kan de oorzaak zijn van het slechte uiterlijk van uw gras. Wat zijn emelten precies en hoe kunt u ze bestrijden? Lees verder voor alle meer nuttige informatie.

Wat zijn emelten

Emelten zijn eigenlijk de larven van langpootmuggen, oftewel papa langpoten. Volwassen langpootmuggen zijn absoluut veilig en zullen uw gazon geen kwaad doen, maar hun larven, de emelten, zijn een heel andere kwestie. Eigenlijk brengen langpootmuggen het grootste deel van hun bestaan ondergronds door als emelten. Ze komen uit aan het eind van de zomer (rond september), voeden zich met graswortels en ontwikkelen zich tot ze in juni klaar zijn om volwassen te worden. Ze duren slechts ongeveer twee weken tot ze volwassen Daddy Long Legs worden. Dit betekent dat emelten 10 maanden onder uw gazon kunnen overleven terwijl ze zich voeden met de wortels van uw gras. Een ernstige emeltenplaag kan uw gras doden, waardoor het er kaal uitziet, als de grillige weerspatronen tussen zomer en herfst het gras hebben aangetast.

Emelten herkennen

Bruine engerlingen die mollig zijn en met een leerachtige huid bedekt lijken, staan bekend als emelten (vandaar de naam). De eenvoudigste manier om een emeltenplaag te identificeren is om het wild op uw gazon in de gaten te houden, want hoewel ze onaangenaam zijn om naar te kijken, zijn ze zeer appetijtelijk voor het plaatselijke wild. Om emelten te pakken te krijgen, graven vogels, egels, mollen en andere dieren graag in uw gazon. Als gevolg daarvan kunt u kleine gaatjes en stukken losse grond opmerken waar dieren naar voedsel hebben gegraven. Het kan de moeite waard zijn om verder onderzoek te doen als uw gras broos en geel begint te worden en u merkt dat meer dieren dan normaal geïnteresseerd lijken te zijn in uw gazon. Controleer de grond op engerlingen en snijd een afstervend stuk gras uit in de vorm van een C (maak een "scharnier" zodat u de grasmat weer op zijn plaats kunt leggen als u klaar bent). Emelten worden meestal ontdekt aan de rand van graszoden of op dode plekken. Hoewel een paar emelten en andere larven in de grond veel voorkomen, kan het tijd zijn om actie te ondernemen als u een ernstige plaag hebt en er geen andere duidelijke redenen zijn waarom uw gras ongezond is.

Wat te doen tegen emelten

Het is echt moeilijk om van emelten af te komen. Nematoden zijn uw enige keuze omdat er geen toegestane chemische behandelingen voor zijn in het Verenigd Koninkrijk. Microscopisch kleine parasieten, nematoden genaamd, doden emelten door zich eraan vast te hechten zonder schade te berokkenen aan andere soorten dieren. Nadat ze zich in de rottende emelten hebben voortgeplant en zich over uw gazon hebben verspreid, zullen de nematoden de emeltenplaag in de kiem smoren. Het gebruik van nematoden heeft echter ook nadelen. U kunt verwachten dat u een fortuin moet betalen om een groot gazon te genezen, want nematoden zijn erg duur. Nematoden zijn ook levende organismen die vergaan als ze geen gastheer vinden, dus u kunt ze niet zomaar met fikse korting kopen en opslaan voor als u ze nodig hebt. Het voorkomen van de invasie van emelten in uw gazon is een veel efficiëntere remedie.

Zoekt u naast bestrijdingsmethoden ook naar graszaden en grasmest? Kijk dan eens op MOOWY graszaden en gazonmest.

Geef een reactie